Het tijdelijke fiscale voordeel dat mensen met een levensloopregeling in 2013 moest verleiden om geld op te nemen, lijkt goed te hebben gewerkt.
Dat concludeert Het Financieele Dagblad donderdag, op basis van een rondgang onder banken en verzekeraars.
De levensloopregeling, ooit bedoeld als fiscaal gunstige spaarpot voor aanvullend pensioen of een persoonlijk zorgbudget, is opgedoekt. Maar werknemers die nog geld in zo’n fiscaal gunstige spaarpot hebben zitten, kregen in 2013 eenmalig het aanbod om het geld op te nemen, waarbij maar over vier vijfde van het bedrag belasting hoefde te worden betaald.
Het kabinet Rutte II hoopte hiermee belastinginkomsten naar voren te halen, om het begrotingstekort te reduceren.
Opname uit levensloopregeling
In september 2013 gaf het kabinet aan dat 45 procent van de nog bestaande levensloopregelingen was uitgekeerd. Inmiddels is dat een stuk meer, stelt het FD.
Zo is bij ABN Amro al meer dan 70 procent van de regelingen uitgekeerd en bij Rabobank de helft. ING en SNS Reaal melden tegenover de krant dat sprake is geweest van een 'eindspurt' in de laatste maanden van 2013.
Eind 2012 zat er nog voor 5,5 miljard euro aan geblokkeerd spaargeld in de levenslooppot. Het kabinet hoopt over 2013 door opnames van dit geld voor 1 miljard euro aan belasting te kunnen innen.
Aflossing schulden
Onder meer ING geeft tegenover het FD aan dat de opnames uit de levenslooprekeningen naar verwachting vooral voor aflossing van hypotheekschulden zullen worden gebruikt, en niet voor extra consumptie.
Voor 2014 heeft het kabinet weer fiscale lokkertjes ingezet om belastinginkomsten vervroegd te innen.
Wie een zogenoemde 'goudenhandrukkregeling' heeft, waarbij een ontslagvergoeding in een fiscaal gunstige regeling voor bijvoorbeeld aanvullend pensioen is ondergebracht, kan dit geld in 2014 vervroegd opnemen. Eenmalig hoef je dan maar over 80 procent van het opgenomen bedrag belasting te betalen.
Ook krijgen directeur-eigenaren van een bv de mogelijkheid om zichzelf met een korting van 3-procentpunt dividend uit te keren, mits ze een belang van meer dan vijf procent hebben in de onderneming.
In totaal hoopt het kabinet met deze twee regelingen 2,25 miljard euro aan extra belastinginkomsten binnen te halen in 2014.
Lees ook:
Ontslagvergoeding en stamrecht: wat is handig?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl